De stad Manchester // openbaar vervoer, voetbal

Manchester is een grote stad in het midden van Engeland. De stad heeft een half miljoen inwoners en staat daardoor in de top 5 van grootste steden van Engeland. De agglomeratie Manchester, ook wel Greater Manchester genoemd, telt echter 2,6 miljoen mensen. Greater Manchester is daarmee, op die van Londen na, de grootste van het Verenigd Koninkrijk.

De textielstad ligt aan de Irwell. Dat is een rivier die aan de westkant door het centrum van Manchester stroomt. De stad groeide enorm tijdens de industriële revolutie en werd een voorbeeld voor de rest van Europa. Manchester mag met recht een stad worden genoemd, want het kreeg in het jaar 1853 stadsrechten. Het was hiermee de eerste Britse stad in ruim 300 jaar die dit voor elkaar kreeg. Mensen kwamen in die tijd massaal naar de stad toe voor werk. Het aantal inwoners steeg enorm.

De stad staat tegenwoordig bekend om de architectuur, cultuur, muziek, fabrieken en voetbalclubs. In de stad hebben twee van de grootste voetbalclubs van Engeland zich gevestigd: Manchester United en Manchester City.

Geschiedenis van de stad

Manchester is altijd al een industriestad geweest. Dat is de reden dat het in de tweede wereldoorlog een doelwit was van diverse Duitse bombardementen. Eind 1940 vielen door deze bombardementen honderden doden, tienduizenden werden verwoest. Het kathedraal van Manchester stortte bijna in en de binnenstad was weggevaagd. Hierdoor heeft de binnenstad tegenwoordig een modern uiterlijk. Na de tweede wereldoorlog was het niet voorbij; de Ierse Republikeinen (IRA) pleegde diverse bombardementen in de stad.

Openbaar vervoer

Manchester is een van de grotere steden van ‘the Midlands‘. Hierdoor heeft het een relatief groot treinstation met verbindingen naar allerlei steden in Engeland. Bij de stad ligt ook een groot vliegveld; Manchester Airport. Meer dan 23 miljoen mensen maakten in 2022 gebruik van deze luchthaven; dit geeft al aan dat het vliegveld erg belangrijk is voor de regio. Je kunt vanuit het vliegveld heel gemakkelijk de trein nemen (Northern Rail) naar de stad Manchester. Je komt dan aan op Picadilly Station, een treinstation in het centrum.

De Metroshuttle is ook erg populair in de stad. Deze busdienst is gratis en rijdt door de hele agglomeratie Greater Manchester. Dat zijn de vroegere dorpjes en steden om Manchester heen, die zo langzamerhand zijn aangegroeid. Meestal komt de Metroshuttle iedere 10 minuten langs.

Voetbal in Manchester

In heel Engeland is voetbal volkssport nummer 1. Maar misschien wonen de grootste voetbalfans van het land wel in Manchester (en Londen). Deze stad telt namelijk twee erg grote voetbalclubs: Manchester City en Manchester United. Beide clubs zijn in handen van buitenlandse eigenaren die er erg veel geld in steken; beide clubs bestaan al sinds de 19e eeuw (United: 1878 en City: 1880).

Voetbalsterren zoals Wayne Rooney, Sergio Aguero, David Backham, Christiano Ronaldo hebben bij een van deze clubs gespeeld (of spelen er nog!). Met Nederlandse invloeden zoals coaches Louis van Gaal en Erik ten Hag zijn het clubs die ook veel Nederlandse bezoekers trekken. Maar niet alleen Nederlanders willen wel eens een stadion tour doen, de clubs zijn internationaal ook heel erg bekend. Het is daarom een aanrader om een van de stadions te bezoeken (United: Old Trafford (80 duizend toeschouwers), City: Etihad Stadium (60 duizend toeschouwers)).